500 TL üzeri alışverişlerinizde ücretsiz kargo
500 TL üzeri alışverişlerinizde ücretsiz kargo
500 TL üzeri alışverişlerinizde ücretsiz kargo
Yenidoğan Bebek Uyku Düzeni

Yenidoğan Bebek Uyku Düzeni

Uyku Düzeni

0-3 ay yeni doğan sürecinde bebeklerimiz çok sık uyku ihtiyacı hissederler, hemen hemen her an uyuma durumundadırlar.Bu süre zarfında bebeklerinizin uyanıklık süreleri çok kısıtlıdır.Gün içerisinde uyanık kalma süreleri 45 dk ile 1 saat civarındadır.Bu şu demek oluyor, sabah 07:00 da uyanan bebeğiniz saat 08:00'da tekrar uyumak isteyebilir.

Bu süreçte rutin oluşturmanız (sıralı aktiviteler) sizlere büyük fayda sağlar.Bebeğinizin uyandığında saatini not alın ve beslenmesini, bebeğiniz uyanıkken yapmaya çalışın.Eğer bu durumu başarabilirseniz hem etkin beslemiş olacaksınız hemde beslenirken uyumadığı için bebeğinizin uyku düzeni şaşmayacaktır.

yenidoğan bebek
yenidoğan bebek

Rutin

1. Uyanan bebeği ilk yarım saat uyanık bir şekilde besleyin.

2.Beslendikten sonraki 15 dk bebeğinizin gazını çıkartın ve altını değiştirin.

Bu işlemlerden sonra bebeğinizin uyku sinyalleri vermeye başladığını göreceksiniz. (Bunlar; gözü uzaklara dalıp gidiyorsa, kontrolsüz kol ve bacak hareketleri başladıysa, ağlamaya başladıysa) 

Bu davranışları yanlış anlamlandırmayın, siz eğer bebeğinizi zaten besleyip gazını çıkartıp altını temizlediyseniz ve bebeğiniz bu davranışları sergiliyorsa tekrardan bu işlemleri gerçekleştirmeyin , bebeğinizin her 45 dk ila 1 saat aralığında uyku ihtiyacının geldiğini hatırlayın.

ZAMANLAMAİŞARETLERRUTİN
45 DK - 1 SAAT UYKU İHTİYACIGÖZ DALMASI,KONTROLSÜZ KOL BACAK HAREKETLERİ,AĞLAMAKUYANDIKTAN HEMEN SONRA BESLEMEK, GAZ ÇIKARTIP ALTINI TEMİZLEMEK
beslenme alışkanlığı
beslenme alışkanlığı

Bebek Uyku Düzeninin Oluşturulmasında Ana Kucağının Önemi

Uyku düzeni
Uyku düzeni


  • Tabloda bahsedilen konular gerçekleştikten sonra ilk etapta bebeğinizi kucağınızda dans ederek , onunla bağ kurarak  hafif sallamaya başlayınız, sonrasında bebeğinizi ister yarım kundak yaparak (koldan sıkı, bacaktan geniş kundak) isterseniz doğrudan emniyet kemerini takarak ana kucağına yatırın. Yeni doğanlar küçük alan duygusunu sever dolayısıyla Safezone ana kucağında o duyguyu hissedecektir.
  • Bebeğinize emzik verebilirsiniz, yeni doğanlar emerek rahatlar ve emzik rahatlayan bebeğin daha kolay uykuya dalmasına yardımcı olur ve sürekli anne memesine bağımlı olmasını engeller.
  • Yeni doğanı rahatlatan sesler/müzikler açın, Safezone ana kucağında rahatlatıcı müzikler olacaktır, ister ordan isterseniz bluetooth ile telefonunuzdan cihaza erişerek müzik açmanız bebeği daha da rahatlatır. Yeni doğan eğer müzikli bir şekilde uykuya dalmışsa , uyku esnasında açtığınız müziği devam ettirmenizin faydası olacaktır.
  • Odayı loş hale getirin veya otomatik ana kucağındaki tenteyi tamamen indirin, bu durum bebeğin uyuması için gereken loş ışıklı ortamı sağlayacaktır.
  • Bebeğiniz ağlamaya devam ediyorsa bebeğinize temas edebilir, yalnız olmadığını hissettirebilirsiniz eğer ağlamıyorsa uzaklaşıp gözlemleyebilirsiniz. Bebeğinize, kendi kendine uyuması konusunda fırsat tanımalısınız.
  • Bebeğiniz ana kucağında sakin ve uykuya dalmış ise sensör tuşuna basınız. Sensör modundayken,  otomatik sallanan ana kucağı , 3 dk sonra duracaktır ve bebek hareket ettiği taktirde 1. seviyede bebeği sallayacaktır.

Yenidoğan bebeğe bu adımları , doğumdan itibaren alıştırırsanız , bebeğiniz daha kolay uykuya dalacak ve kendi kendine uyumayı alışkanlık haline getirecektir.

Önemli

Bebeklerin gündüz uykularında 2 saatte bir uyandırmanız çok önemli bir husus. Çünkü bu aylarda gece-gündüz ayrımını bebeğiniz yeni yeni yapmaya başlayacaktır.Eğer gündüz uyuma aralıkları çok uzun olursa, gece uykularında bölünmeler olur ve bu büyük bir problem olabilir.

NPOL'ün yeni nesil anneleri için sunduğu otomatik sallanan ana kucağı , bebeklerin gündüz uykularında çok yardımcı olacaktır , uzun periyotlu gece uykularını  ise bebek yatağında gerçekleştirmenizde fayda var.