500 TL üzeri alışverişlerinizde ücretsiz kargo
500 TL üzeri alışverişlerinizde ücretsiz kargo
500 TL üzeri alışverişlerinizde ücretsiz kargo
Bebek Nasıl Uyutulur ?

Bebek Nasıl Uyutulur ?

Yenidoğandan itibaren 0-6 aylık dönemde bebeğimizi genelde bizim desteğimizle uyutmaya çalışırız. 4 veya 6 ay itibariyle bebeğimize kendi kendine uyutmaya alıştırmamız gerekmektedir. Bebek bu dönemlerde nasıl uyutulmaz sorusuna cevap verecek olursak , bebek bu dönemden itibaren emzirerek , sallayarak, kucakta veya yatakta pışpışlayarak uyutulmamalıdır. Bu dönemlerden itibaren artık bebeği uyuttuktan sonra yatağına yatırma alışkanlığını bırakmalı , bebek uyumadan yatağına yatırılmalıdır.

En sık rastlanan durum bebeği emzirerek uyutmak.Yenidoğan dönemde edinilen bu alışkanlık, bebeğin güçsüz çene kasları nedeniyle emme sonrasında yorulup , uykuya dalmasıyla başlar ve bebeğin beslenerek uyuduğunu gören aile onu bu durumda yatağına yatırır. Bu durum sonucu bebek gece boyunca uyanıp, aynı ihtiyacı sizden talep etmek ister. Bu durum ayakta ve kucakta sallamak içinde geçerlidir.

6 aydan sonra sağlıklı bir uyku için bebeğinizi desteksiz uyumaya alıştırmalısınız. Bebeğinizi ayık bir şekilde yatağına yatırmalısınız.

Biz yetişkin bireyler gibi bebeklerde uykuya geçmeden önce yatakta uyanık vakit geçirebilir, bu gayet normal bir davranıştır. Tıpkı biz ler uykuya geçmeden önce nasıl kitap okuyarak veya telefonda gezinerek uykumuzun gelmesini bekliyorsak bebeklerde bir takım davranışlar sergileyebilirler.


Bebeğin uykuya geçmeden önce yataktaki davranışları bebeğin kendini rahatlatma yoludur. Bir miktar uyku öncesi ağlamak bebeğin kendini rahatlatma biçimidir. O yüzden her ağlamayı kötü bir durumun habercisiymiş gibi algılamamalıyız. Bebek bir miktar ağlayıp, enerjisini boşalttıktan sonra uykuya geçecektir.Bu dönemde bebeklerin yataklarına yatırıldıktan 10-15 dk sonra uykuya dalmalarını bekliyoruz.

Bebeğinize kendi kendine uyuması için fırsat vermelisiniz aksi taktirde eski uyuma alışkanlıklarından kopması güçleşecektir. Kendi kendine uyuyan bebek, gece uyanmalarında da kendi kendine tekrar uyumaya geçebilecektir.Bu yüzden gece uyanmalarında , bebeğinize destek olmadan 10-15 dk bekleyip eğer ihtiyaç olursa bebeğinize destek olabilirsiniz.

Sonuç olarak 6 aylık dönemden itibaren bebekler , bağımsız, yaşlarına uygun doğru saatlerde, desteksiz bir şekilde, kendi odalarında, kendi yataklarında uyumalıdır.