500 TL üzeri alışverişlerinizde ücretsiz kargo
500 TL üzeri alışverişlerinizde ücretsiz kargo
500 TL üzeri alışverişlerinizde ücretsiz kargo
4 - 6 Ay Bebek Uyku Düzeni

4 - 6 Ay Bebek Uyku Düzeni

Yenidoğanlığın iletişimsizliğinden çıkıldığı , bebeklerin daha sosyal tepkiler verdiği , keyifli bir döneme giriş yapılmaktadır. Artık yavaş yavaş bebeğinizin uykularını düzene sokmaya başlayabileceğiniz , yeni alışkanlıklar edindirebileceğiniz kıymetli bir dönem.


Bebeğimizin uykusunu iyileştirebilmemiz için neler yapabiliriz?

  • Bu aylarda bebeklerinizi ortalama 3 defa gündüz uykusu uyutabilirsiniz.
  • 6. aylara doğru da 2 defa uzun gündüz uykusuna geçiş yapılabilir.
  • Gündüz uykularında,  uyanıklık süresini 2 - 3 saat arasında tutabilirsiniz. Bunu yaparken bebeğinizin verdiği işaretleri de göz önününde bulundurmalıyız.
  • Bebeklerin sabah 07:00 - 07:30 civarları uyanmaları idealdir.Bu yaş için 3 defa gündüz uykusu yapıp , akşamları da 19:00-20:00 gibi yatmaları çok güzel bir günlük düzen oluşturacaktır.
  • Akşam - gece uykuları beslenmeyle birlikte 10 - 12 saat aralığında düzenlenmelidir.Doktorunuz aksini önermiyorsa , geceleri 2 tane öğün ile bebeklerimizi besleyebiliriz.
  • Uyku öncesi diğer bloglarımızda değindiğimiz rutinler devam edebilir sadece ufak tefek değişiklikler olabilir.Örneğin : 0-3 aylık dönemde kundaklanan bebek , kundaksız bir şekilde uykuya geçirilebilir.
  • Uyku zamanında dinlendirici , rahatlatıcı müzikler açmaya devam ediyoruz.Yenidoğan döneminde açılan beyaz gürültü, fön sesi gibi sesler yerine artık klasik müzik, doğa sesleri gibi kulağa hoş gelen müziklere geçiş yapılabilir.
  • Bu dönemde bebeği yavaş yavaş kendi yatağına yatırıp, yatakta uyuma alışkanlığı edindirebilirsiniz. Bebek uyanıkken yatağına yatırılıp, hafif pışpışlamalarla destekleyip, uykuya geçişi kendi yatağında geçmesine yardımcı olabilirsiniz.Bu geçişleri yumuşak bir şekilde gerçekleştirmelisiniz. Örneğin Safezone Ana Kucağında uykuya dalan bebeği, artık tam uykuya dalmadan yatağına geçirmeyi deneyebilirsiniz veya emzirerek uyutuyorsanız , ayık haldeyken yatağına koymaya başlayabilirsiniz.
  • Odanızı ayırmayı düşünüyorsanız 4 - 6 ay arası dönem bunun için idealdir. Çünkü bebeğiniz artık yenidoğanlıktan çıktı ve çok sık beslenme ihtiyacının olmadığı bir döneme giriş yaptı.Bebeğin daha çevresine karşı algısı olmadığı için bu dönemde bebeğiniz çok farketmeden, yumuşak bir geçiş ile odasını ayırabilirsiniz.